Mandle představují součást lidské stravy už stovky let. U nás jsou k dostání hlavně mandle z dovozu, protože mandloň kvete velice brzy z jara, a to pro naše klima není dobré. Dříve bylo mnoho sadů na Moravě v lokalitách, které jsou chráněné a hodně teplé, bohužel ale špatným hospodařením byla většina sadů zničená a nové nikdo nezakládá. Proto se musíme spokojit s dovezenými a hledat ty, s označením BIO, kde je záruka kvality. Za mandle cena v e-shopu odpovídá výborné kvalitě nabízeného zboží.

mandle1

A proč si dopřát pravidelně hrstku mandlí?

• Mandle mají všechny základní živiny, které naše tělo potřebuje.

• Ve stravě rostlinného původu jsou na předním místě v obsahu proteinů. Více než polovinu jejich hmotnosti tvoří tuky.

• Obsahují vzácnou kyselinu linolovou, která je důležitá pro celou nervovou soustavu.

• Jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B6, E.

• Jsou nejbohatším zdrojem vápníku a fosforu. Nezanedbatelný je i obsah železa, draslíku a hořčíku. Navíc je vápník a fosfor v tom správném poměru, a tak se vápník dobře vstřebává. Vápník je základem našich kostí a podporuje srdeční činnost.

• Mandle posilují nervy, pomáhají překonat stres a pocit únavy.

• Díky obsahu tuku dodávají tělu rychle chybějící energii. Tento tuk nezvyšuje hladinu cholesterolu, naopak ji snižuje, což je dáno správným poměrem mastných kyselin a vitamínu E.

• Mandle se doporučují ke konzumaci těhotným ženám, protože mají pozitivní vliv na vývoj plodu a na tvorbu mateřského mléka.

mandle2

Konzumace mandlí

Mandle jsou nejlépe stravitelné čerstvé, ale i sušené bez dalších úprav by neměly v jídelníčku chybět. Dobrým způsobem, jak využít mandle, je mandlové mléko. Má velice jemnou chuť a lidem s alergií na kravské mléko může sloužit jako jeho alternativa. Pro svou snadnou stravitelnost je vhodné i pro starší lidi a rekonvalescenty. Mandlové mléko se dá snadno připravit i doma.

Z mandlí a cukru se vyrábí skvělý marcipán, který nachází uplatnění v cukrářství.